Sütőtökös pöfeteg tej-, tojás-, gluténmentesen

sütőtökös pöfeteg tej-, tojás-, gluténmentesen
Puha, illatos, fűszeres sütőtökös pöfi tej-, tojás- és gluténmentesen. Az ősz leglátványosabb és legfinomabb mentes keksze!

Előzetesen összegyűjtöttem nektek pár hasznos infót a pöfi elkészítéséhez, ha ezeket kihagynád kattints ide:

Ugrás a recepthez

Az őszi-téli időszakban a blog egyik legnépszerűbb receptje a csokis pöfi. Nem véletlenül, hiszen ez egy látványos, finom, puha, nagyon csokis falatnyi finomság. Szerintem mindenki kedveli, aki valaha kóstolta. Ennek hoztam most el az abszolút őszi verzióját, ami sütőtökkel és őszi fűszerekkel készül.

Az eredmény egy puha, látványos, nagyon finom keksz, aminek már a tesztadagja is gyorsan eltűnt a tepsiről. A belseje szinte piskótához hasonlóan puha, a külseje a dupla cukorköpennyel roppan. A szép narancssárga szín, amit a tökpüré ad a tésztának tökéletessé teszi, akár halloweeni nasinak is. Ízében ez tökösebb, mint a csokicseppes fahéjas cukorba forgatott verzió, de még nem annyira erőteljes, hogy a válogatósok ne egyék meg. Egy sütisdoboznak is látványos eleme lehet. 1 hétig biztosan eláll, hosszabb időre még nem tudtam tesztelni.

Cukorköpeny

A pöfeteg legfontosabb része a jellegzetes repedezett külsőt adó cukros bevonat. Szeretnék pár tippet megosztani, hogy tuti sikerélménnyel záródjon mindenkinél a sütés.

A legfontosabb, hogy legyen hideg a tészta. Mindegy hogyan forgatod ezek után cukorba, de legyen teljesen lehűtve a massza és még ebben az állapotában kerüljön be az előmelegített sütőbe.

A sütőtökös pöfi esetében nyers tésztával kicsit nehezebb bánni, mint a csokis verziónál, mert nagyon lágy, viszont ez kell ahhoz, hogy a végeredmény egy szinte piskótaszerű belsőt kapjon. Emiatt a cukorba forgatást is egy kicsit máshogy csináltam: előbb egy kristálycukros takarót kaptak a kekszek és csak ezután forgattam porcukorba. Az eredmény látványos különbség lett. Sokkal szebbek így a sütemény repedései, de még így is kevésbé élesek a vonalak, mint a csokis verzió esetében. Ha nem szeretnél kétféle cukrot használni rá, akkor a duplán porcukorba forgatás is működik, de ezesetben valószínűbb, hogy leolvad róla, mire elkészül.

Szerintem így a legegyszerűbb a cukorba forgatás: egy tálba raktam a kristálycukrot, majd a lehűlt masszából kiskanállal 2-3 darabot szaggattam, amit egyből a tálba dobtam. A cukros tálat megrázogattam, hogy a gombócokat minden oldalon befedje a cukor. Kézzel kicsit szabályosabbra formáztam (a cukornak köszönhetően nem ragad), majd a porcukros tálban is ugyanígy megrázogattam.

Tökpüré

A lehető legegyszerűbb pürét használom a receptjeimhez: egy sütőtököt nagyobb darabokra vágtam, majd 180 fokos sütőben 45 perc alatt puhára sütöttem. Kihűlés után kikapartam a húsát egy kiskanállal és kész is a püré.

Mivel egyedül nem mindig fogyasztok el egy teljes sütőtököt, így le is szoktam fagyasztani belőle. Ez a recept szuperül működik a fagyóból elővett verzióval is. Ehhez a pürét egy lábosban felmelegítjük és egy kicsit kigőzöltetjük, hogy kevesebb plusz nedvességet adjon a tésztának (ezt a lépést friss püré esetén is be lehet iktatni, ha úgy érezzük túl „vizes” a tök). A meleg püré miatt így egy kicsit több hűtés kell utána a tésztának (én egy egész éjszakára hűtőben hagytam), de megéri vele dolgozni.

Végül szeretnék egy kis személyes sztorit is megosztani hozzá: októberben volt 5 éve, hogy sikeres cukrász vizsgát tettem. Egyrészt ennek megünneplésére biztos volt, hogy az évfordulós hétvégén sütök (ez lett a sütőtökös pöfeteg), másrészt végre beszereztem egy fotóhátteret, így a recepthez készült fotókon már ez látható. Az utóbb időben kissé kaotikus lett a képi világa a recepteknek (és a korábbiakkal se voltam teljesen elégedett), most ezzel igyekszem kicsit egységesebbé tenni a képeket. Plusz így nincs több kifogás, hogy azért nem fotózok mert nincs hozzá jó felület (most jöhet a fény miatti panaszkodás). Kíváncsi vagyok hogyan fog beválni. Ha szeretted a csokis pöfit, próbáld ki ezt az őszi sütőtökös verziót is.

Sütőtökös pöfeteg tej-, tojás-, gluténmentesen

Hozzávalók

  • 200 g cukor
  • 85 g puha margarin
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt gyömbér
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 csipet
  • 150 g tökpüré
  • 160 g It’s Us Miklos ‘ Univerzális lisztkeverék
  • ½ tk sütőpor
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • kristálycukor és porcukor a forgatáshoz

Elkészítés

  • A cukrot, margarint, fűszereket simára keverjük.
  • Hozzáadjuk a tökpürét is és ezzel is keverjük simára.
  • Végül forgassuk hozzá a lisztet, sütőport és szódabikarbónát is. Lágy lesz a tészta, de ez kell a puha végeredményhez.
  • Legalább egy órára tegyük a hűtőbe pihenni a tésztát.
  • Kiskanállal szaggassunk darabokat a tésztából és dobjuk először egy kristálycukros tálba, így formázzuk gombóccá a tésztát (így könnyebb vele dolgozni), majd forgassuk porcukorba.
  • Egymástól távol helyezzük a gombócokat a tepsire, majd süssük 180 fokon 15 percet. Melegen még puha, kihűlés közben szilárdul a tészta.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is a bejegyzést! Ha pedig elkészíted a leírásom alapján, akkor ne felejtsd el elküldeni nekem!

Keresés

Üdv a blogon, ahol egy tej-, tojás-, gluténérzékeny cukrászlány konyhai kalandjairól olvashatsz!

Kategóriák

Lehet, hogy ezek is tetszeni fognak: