Októberrel hivatalosan is elindult a sütőtökszezon, és nálam ez egyet jelent azzal, hogy a konyhában megjelennek a narancssárga alapanyagból készült finomságok. Idén is beszereztem egy szép nagy tököt, amit megsütöttem, majd a püréből többféle finomságot készítettem. Ezekből az egyik ilyen újdonság lett ez a sütőtökös keksz csokidarabokkal, amit fahéjas cukorba forgattam. (Igyekeztem valami rövidebb nevet kitalálni, de egyik se volt elég leíró)
A tésztája pont jól fűszeres, de nem túl intenzív, és bár nem tartalmaz sok tököt, mégis van benne valami különleges, amitől egy kicsit más, mint a megszokott kekszek. A fahéjas cukorköpeny sütés után ropog, belül viszont a keksz puhán omlós marad.
A legjobb benne, hogy a tésztával nem kell sokat bajlódni: nincs hosszas formázgatás, nem kell szabályos golyókat csinálni. Az egyszerűen kiskanállal szedett adagok a sütőben pont annyira terülnek szét, amennyire kell. A csokidarabok pedig szerintem még egy kekszet sem rontottak el.
Talán az egyetlen hátulütője ennek a sütőtökös keksznek, hogy lágy lesz a tésztája, így bekeverés után hűteni kell, hogy teljesen ne laposodjanak el sütés közben. Viszont, lehet előre tervezni vele. Egyik nap bekevered, berakod a hűtőbe, így másnap már csak gyorsan kisütheted, és pillanatok alatt kész a friss süti.
A cukorba forgatás pedig ugyanúgy történik, mint korábban a csokis pöfi receptnél is mutattam, annyi különbséggel, hogy itt kristálycukor kerül a kekszekre. Azaz egy tálba rakom a fahéjas cukrot, majd a tésztából egyszerre 2-3 gombócot beledobok és összerázom az egészet. Ez segít elnyerni a sütőtökös kekszek végleges formáját és teljesen befedni őket cukorral.
Két lényeges része a receptnek:
- Tökpüré: nagyon egyszerűen feldaraboltam egy sütőtököt, majd 180 fokon 40 perc alatt puhára sütöttem. A sült darabokat kikapartam és ezt használtam a tésztába. Ha nem használjátok el mindet, akkor akár le is fagyaszthatjátok a maradékot (még más sütikhez is jól jöhet 😉 ).
- Fűszerek: bár a nevében és külsejében a fahéj kap nagyobb szerepet, de ha megnézitek a receptet, még gyömbér és szerecsendió is kerül a tésztába. Én nagyon szeretem ezeket a fűszereket keverni, de remekül működik ez a keksz akár csak önmagában fahéjjal is. Ez esetben a többi fűszer helyett is fahéj kerüljön a tésztába. Ha szeretnétek, nyugodtan kíréletezzetek az arányokkal, szabjátok a saját ízlésetekre.
Őszi délutánokra, kávé mellé, vagy ajándékba is tökéletes és mivel tej-, tojás- és gluténmentes, mindenki örömmel ropogtathat belőle párat. Ha szereted az egyszerű, de különleges sütiket, ez a keksz neked is nagy kedvenc lesz.
Sütőtökös keksz csokidarabokkal fahéjas cukorba forgatva tej-, tojás-, gluténmentesen
Hozzávalók
Kekszek
- 85 g puha margarin
- 150 g cukor
- 1 ek agave szirup vagy méz, vagy juharszirup
- 1 tk vaníliaaroma
- 65 g sült tökpüré
- 1 ek mandulatej
- 175 g It's Us Miklos' univerzális lisztkeverék
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 100 g darabolt étcsoki
Fahéjas cukor
- 50 g cukor
- 2 tk őrölt fahéj
Elkészítés
- A puha margarint, cukrot, agave szirupot simára keverjük. (Ideális esetben robotgéppel)
- Hozzákeverjük a tökpürét, mandulatejet, vaníliaaromát. Itt egy kicsit darabosnak tűnhet, de ez teljesen normális.
- Keverjük hozzá a lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket. (Ezzel már biztosan kisimul a tészta)
- Végül keverjük hozzá a csokidarabokat
- A tészta nagyon lágy lesz, úgyhogy legalább fél órára tegyük hűtőbe pihenni (akár egész éjszakára is ottmaradhat)
- Egy tálban keverjük össze a cukrot és a fahéjat
- A lehűtött tésztából kb teáskanálnyi golyókat formázunk és a fahéjas cukorba forgatjuk. A legegyszerűbb, ha egy mini fagyiskanállal szedünk a tészából, ami egyenesen mehet a cukros tálba, így nem kell se gombócolni, se összekenni semmit
- Egymástól viszonylag távol helyezzük a gombócokat egy tepsire, nem kell lelapítani őket, terülni fognak
- 180 fokon kb 12 percig sütjük, melegen még puha, de kihűlve kicsit szilárdul








