Sütőtökös keksz csokidarabokkal fahéjas cukorral tej-, tojás-, gluténmentesen

Igazán őszi finoman fűszeres puha keksz, roppanós, fahéjas cukorbevonattal, édes csokidarabokkal és sütőtökpürével.

Októberrel hivatalosan is elindult a sütőtökszezon, és nálam ez egyet jelent azzal, hogy a konyhában megjelennek a narancssárga alapanyagból készült finomságok. Idén is beszereztem egy szép nagy tököt, amit megsütöttem, majd a püréből többféle finomságot készítettem. Ezekből az egyik ilyen újdonság lett ez a sütőtökös keksz csokidarabokkal, amit fahéjas cukorba forgattam. (Igyekeztem valami rövidebb nevet kitalálni, de egyik se volt elég leíró)

A tésztája pont jól fűszeres, de nem túl intenzív, és bár nem tartalmaz sok tököt, mégis van benne valami különleges, amitől egy kicsit más, mint a megszokott kekszek. A fahéjas cukorköpeny sütés után ropog, belül viszont a keksz puhán omlós marad.

A legjobb benne, hogy a tésztával nem kell sokat bajlódni: nincs hosszas formázgatás, nem kell szabályos golyókat csinálni. Az egyszerűen kiskanállal szedett adagok a sütőben pont annyira terülnek szét, amennyire kell. A csokidarabok pedig szerintem még egy kekszet sem rontottak el.

Talán az egyetlen hátulütője ennek a sütőtökös keksznek, hogy lágy lesz a tésztája, így bekeverés után hűteni kell, hogy teljesen ne laposodjanak el sütés közben. Viszont, lehet előre tervezni vele. Egyik nap bekevered, berakod a hűtőbe, így másnap már csak gyorsan kisütheted, és pillanatok alatt kész a friss süti.

A cukorba forgatás pedig ugyanúgy történik, mint korábban a csokis pöfi receptnél is mutattam, annyi különbséggel, hogy itt kristálycukor kerül a kekszekre. Azaz egy tálba rakom a fahéjas cukrot, majd a tésztából egyszerre 2-3 gombócot beledobok és összerázom az egészet. Ez segít elnyerni a sütőtökös kekszek végleges formáját és teljesen befedni őket cukorral.

Két lényeges része a receptnek:

  • Tökpüré: nagyon egyszerűen feldaraboltam egy sütőtököt, majd 180 fokon 40 perc alatt puhára sütöttem. A sült darabokat kikapartam és ezt használtam a tésztába. Ha nem használjátok el mindet, akkor akár le is fagyaszthatjátok a maradékot (még más sütikhez is jól jöhet 😉 ).
  • Fűszerek: bár a nevében és külsejében a fahéj kap nagyobb szerepet, de ha megnézitek a receptet, még gyömbér és szerecsendió is kerül a tésztába. Én nagyon szeretem ezeket a fűszereket keverni, de remekül működik ez a keksz akár csak önmagában fahéjjal is. Ez esetben a többi fűszer helyett is fahéj kerüljön a tésztába. Ha szeretnétek, nyugodtan kíréletezzetek az arányokkal, szabjátok a saját ízlésetekre.

Őszi délutánokra, kávé mellé, vagy ajándékba is tökéletes és mivel tej-, tojás- és gluténmentes, mindenki örömmel ropogtathat belőle párat. Ha szereted az egyszerű, de különleges sütiket, ez a keksz neked is nagy kedvenc lesz.

Sütőtökös keksz csokidarabokkal fahéjas cukorba forgatva tej-, tojás-, gluténmentesen

Hozzávalók

Kekszek

  • 85 g puha margarin
  • 150 g cukor
  • 1 ek agave szirup vagy méz, vagy juharszirup
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 65 g sült tökpüré
  • 1 ek mandulatej
  • 175 g It's Us Miklos' univerzális lisztkeverék
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt gyömbér
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 100 g darabolt étcsoki

Fahéjas cukor

  • 50 g cukor
  • 2 tk őrölt fahéj

Elkészítés

  • A puha margarint, cukrot, agave szirupot simára keverjük. (Ideális esetben robotgéppel)
  • Hozzákeverjük a tökpürét, mandulatejet, vaníliaaromát. Itt egy kicsit darabosnak tűnhet, de ez teljesen normális.
  • Keverjük hozzá a lisztet, szódabikarbónát és a fűszereket. (Ezzel már biztosan kisimul a tészta)
  • Végül keverjük hozzá a csokidarabokat
  • A tészta nagyon lágy lesz, úgyhogy legalább fél órára tegyük hűtőbe pihenni (akár egész éjszakára is ottmaradhat)
  • Egy tálban keverjük össze a cukrot és a fahéjat
  • A lehűtött tésztából kb teáskanálnyi golyókat formázunk és a fahéjas cukorba forgatjuk. A legegyszerűbb, ha egy mini fagyiskanállal szedünk a tészából, ami egyenesen mehet a cukros tálba, így nem kell se gombócolni, se összekenni semmit
  • Egymástól viszonylag távol helyezzük a gombócokat egy tepsire, nem kell lelapítani őket, terülni fognak
  • 180 fokon kb 12 percig sütjük, melegen még puha, de kihűlve kicsit szilárdul

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is a bejegyzést! Ha pedig elkészíted a leírásom alapján, akkor ne felejtsd el elküldeni nekem!

Keresés

Üdv a blogon, ahol egy tej-, tojás-, gluténérzékeny cukrászlány konyhai kalandjairól olvashatsz!

Kategóriák

Lehet, hogy ezek is tetszeni fognak: