Van valami egészen különleges abban, amikor beköszönt az ősz, és előkerülnek a piteformák a konyhaszekrényből. Nálam ez az időszak a piteszezon. Pár éve már készítettem egy hasonló sütit, de csak most készült el a megosztani való verzió.
Eredetileg fügés frangipán tart néven terveztem közzétenni ezt a receptet, de ismerőseim megkérdezése után kiderült számomra: nem mindenki ismeri ezeket a fogalmakat.
Kezdjük egy kis magyarázattal:
Ha eddig nem találkoztál volna a frangipánnal, elárulom: ez nem más, mint egy sült mandulás krém, ami remekül harmonizál a gyümölcsökkel. Tökéletesen működik pitékben, galettekben, de még muffin vagy croissant töltelék is lehet belőle. Ha valaki extrázni szeretné lehet bele tenni fűszereket vagy más magvakkal is készíthető, de ha csak a mandulás verziót kóstolnád, az is remek választás.
A tart pedig tulajdonképpen a pite elegáns francia rokona. Őszintén a pontos különbséget én sem tudom, de a kiindulásnak használt receptem tartra vonatkozott, így én is ezt a kifejezést használom. (Használatos még a tarte szó is, ez a kisebb/mini verziókra szokott utalni). Egyébként az eddigi pitetésztáim közül ez a kedvencem. Ha bármilyen más tarthoz keresel alapot, ezt akkor is bátran ajánlom.
A füge valahogy egy olyan gyümölcs, ami nem tartozik mindenki kedvencei közé, sokan még nem is ismerik. Viszont van egy jó hírem azoknak, akik nem barátkoztak még össze vele: ezt a tartot szinte bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni! Én már tervezek egy málnás és egy barackos verziót is, de szerintem szilvával vagy körtével is szuper lenne.
Tippek
- Tészta: ha van jól bevált linzer és/vagy pitetészta recepted, nyugodtan használd azt
- Elősütés: ennél a receptnél a pitetésztát elősütjük, így lesz a végeredményben finoman roppanós az alap. Én nem szoktam sütőgolyókat vagy sütőbabokat használni, de ha neked az a biztos: használd nyugodtan. Ha nem használsz, és felpúposodna a tart: egyszerűen nyomd vissza a púpot egy kanállal, amíg még meleg a tészta (vigyázz, forró!)
- Variációk: készítsd bátran más gyümölcsökkel (pl málna, körte, barack)
- Tészta pihentetése: Ha meg akarod könnyíteni a dolgodat, előbb nyújtsd ki a tésztát és így rakd a hűtőbe vagy akár egyből a piteformába is igazgathatod és azt tedd a hűtőbe, így utána egyből mehet is a forró sütőbe a hideg tészta (így kevésbé tud deformálódni)
- Maradék felhasználása: a recept 18 cm-s formához készült, de a tésztából lehet egy kis maradék. Ezt tetszés szerint formázva egyszerű kekszként 190 fokon, pirulásig érdemes megsütni. (Plusz tipp: kendd le vízzel és szórd meg fahéjas cukorral a sütés előtt)
Ez a süti nálam abszolút a kedvencek közé került. A tészta omlós, de nem morzsálódik szét, a mandulakrém krémesen lágy, a fügedarabok pedig minden falatnak adnak egy kis frissességet.
Fügés mandulakrémes pite
Hozzávalók
Tészta
- 95 g margarin hűtőhideg
- 30 g mandulaliszt
- 50 g porcukor
- 190 g It's Us Miklos' univerzális lisztkeverék
- 1 csipet só
- 20 g hideg víz
- 1/2 csomag vaníliáscukor
Mandulakrém
- 80 g porcukor
- 80 g mandulaliszt
- 39 g It’s us Miklos universal liszt
- 0,6 g sütőpor
- 45 g mandulatej
- 60 g olaj
- 1 csipet só
- 1/2 csomag vaníliáscukor
Tetejére
- 3 db füge
- 1 marék szeletelt mandula
Elkészítés
Tészta
- A száraz alapanyagokat összekeverjük és összemorzsoljuk a margarinnal.
- Hozzáöntjük a vizet és sima tésztát gyúrunk belőle.
- A tésztát hűtőbe tesszük pihenni minimum 30 percre.
- A tésztát kinyújtjuk és egy 18-20 cm-s piteformába igazítjuk. Nem baj ha több darabból sikerül, a lényeg, hogy a végredmény ne legyen lyukas.
- 190 fokon elősütjük a tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg már kissé száraznak tűnik a felszíne, de még nem pirul meg (kb 10 perc). Ha felpúposodna, még melegen egy kanál vagy spatula segítségével óvatosan lenyomjuk.
Mandulakrém
- A krém összetevőit egy tálba mérjük és simára keverjük.
- A félig megsütött pitetésztára öntjük
- A fügéket feldaraboljuk és tetszés szerint elhelyezzük a krémen
- Megszórjuk szeletelt mandulával
- 30 perce visszarakjuk sülni a pitét, ezalatt szépen megpirul a teteje
Ha a frangipán tart mellett más tej-, tojás-, gluténmentes piték is érdekelnek, nézd meg ezt az oldalt.








