Fügés mandulakrémes pite

fügés mandulakrémes pite szelet
Pitetészta, mandulakrém és füge találkozása: próbáld ki ezt a mutatós és isteni őszi desszertet, a fügés frangipán tartot!

Van valami egészen különleges abban, amikor beköszönt az ősz, és előkerülnek a piteformák a konyhaszekrényből. Nálam ez az időszak a piteszezon. Pár éve már készítettem egy hasonló sütit, de csak most készült el a megosztani való verzió.

Eredetileg fügés frangipán tart néven terveztem közzétenni ezt a receptet, de ismerőseim megkérdezése után kiderült számomra: nem mindenki ismeri ezeket a fogalmakat.

Kezdjük egy kis magyarázattal:

Ha eddig nem találkoztál volna a frangipánnal, elárulom: ez nem más, mint egy sült mandulás krém, ami remekül harmonizál a gyümölcsökkel. Tökéletesen működik pitékben, galettekben, de még muffin vagy croissant töltelék is lehet belőle. Ha valaki extrázni szeretné lehet bele tenni fűszereket vagy más magvakkal is készíthető, de ha csak a mandulás verziót kóstolnád, az is remek választás.

A tart pedig tulajdonképpen a pite elegáns francia rokona. Őszintén a pontos különbséget én sem tudom, de a kiindulásnak használt receptem tartra vonatkozott, így én is ezt a kifejezést használom. (Használatos még a tarte szó is, ez a kisebb/mini verziókra szokott utalni). Egyébként az eddigi pitetésztáim közül ez a kedvencem. Ha bármilyen más tarthoz keresel alapot, ezt akkor is bátran ajánlom.

A füge valahogy egy olyan gyümölcs, ami nem tartozik mindenki kedvencei közé, sokan még nem is ismerik. Viszont van egy jó hírem azoknak, akik nem barátkoztak még össze vele: ezt a tartot szinte bármilyen gyümölccsel el lehet készíteni! Én már tervezek egy málnás és egy barackos verziót is, de szerintem szilvával vagy körtével is szuper lenne.

Tippek

  • Tészta: ha van jól bevált linzer és/vagy pitetészta recepted, nyugodtan használd azt
  • Elősütés: ennél a receptnél a pitetésztát elősütjük, így lesz a végeredményben finoman roppanós az alap. Én nem szoktam sütőgolyókat vagy sütőbabokat használni, de ha neked az a biztos: használd nyugodtan. Ha nem használsz, és felpúposodna a tart: egyszerűen nyomd vissza a púpot egy kanállal, amíg még meleg a tészta (vigyázz, forró!)
  • Variációk: készítsd bátran más gyümölcsökkel (pl málna, körte, barack)
  • Tészta pihentetése: Ha meg akarod könnyíteni a dolgodat, előbb nyújtsd ki a tésztát és így rakd a hűtőbe vagy akár egyből a piteformába is igazgathatod és azt tedd a hűtőbe, így utána egyből mehet is a forró sütőbe a hideg tészta (így kevésbé tud deformálódni)
  • Maradék felhasználása: a recept 18 cm-s formához készült, de a tésztából lehet egy kis maradék. Ezt tetszés szerint formázva egyszerű kekszként 190 fokon, pirulásig érdemes megsütni. (Plusz tipp: kendd le vízzel és szórd meg fahéjas cukorral a sütés előtt)

Ez a süti nálam abszolút a kedvencek közé került. A tészta omlós, de nem morzsálódik szét, a mandulakrém krémesen lágy, a fügedarabok pedig minden falatnak adnak egy kis frissességet.

Fügés mandulakrémes pite

Kategória: őszi, pite
Adag: 18 cm-s formához

Hozzávalók

Tészta

  • 95 g margarin hűtőhideg
  • 30 g mandulaliszt
  • 50 g porcukor
  • 190 g It's Us Miklos' univerzális lisztkeverék
  • 1 csipet
  • 20 g hideg víz
  • 1/2 csomag vaníliáscukor

Mandulakrém

  • 80 g porcukor
  • 80 g mandulaliszt
  • 39 g It’s us Miklos universal liszt
  • 0,6 g sütőpor
  • 45 g mandulatej
  • 60 g olaj
  • 1 csipet
  • 1/2 csomag vaníliáscukor

Tetejére

  • 3 db füge
  • 1 marék szeletelt mandula

Elkészítés

Tészta

  • A száraz alapanyagokat összekeverjük és összemorzsoljuk a margarinnal.
  • Hozzáöntjük a vizet és sima tésztát gyúrunk belőle.
  • A tésztát hűtőbe tesszük pihenni minimum 30 percre.
  • A tésztát kinyújtjuk és egy 18-20 cm-s piteformába igazítjuk. Nem baj ha több darabból sikerül, a lényeg, hogy a végredmény ne legyen lyukas.
  • 190 fokon elősütjük a tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, amíg már kissé száraznak tűnik a felszíne, de még nem pirul meg (kb 10 perc). Ha felpúposodna, még melegen egy kanál vagy spatula segítségével óvatosan lenyomjuk.

Mandulakrém

  • A krém összetevőit egy tálba mérjük és simára keverjük.
  • A félig megsütött pitetésztára öntjük
  • A fügéket feldaraboljuk és tetszés szerint elhelyezzük a krémen
  • Megszórjuk szeletelt mandulával
  • 30 perce visszarakjuk sülni a pitét, ezalatt szépen megpirul a teteje

Ha a frangipán tart mellett más tej-, tojás-, gluténmentes piték is érdekelnek, nézd meg ezt az oldalt.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is a bejegyzést! Ha pedig elkészíted a leírásom alapján, akkor ne felejtsd el elküldeni nekem!

Keresés

Üdv a blogon, ahol egy tej-, tojás-, gluténérzékeny cukrászlány konyhai kalandjairól olvashatsz!

Kategóriák

Lehet, hogy ezek is tetszeni fognak: