Pumpkin spice szirup

Imádod a pumpkin spice lattét? Most otthon is elkészítheted saját szirupoddal! Gyors, egyszerű recept valódi sütőtökkel.

Most egy kicsit rendhagyó bejegyzés következik, ugyanis nem egy sütit, hanem egy kávészirupot mutatok nektek. Szeretek otthon ilyen kis extra dolgokat készíteni, ez édes is, így gondoltam Ti sem bánjátok ha megosztom itt.

Ha van ital, ami az elmúlt években igazán berobbant a köztudatba, az a pumpkin spice latte. A kávézókban szezonról szezonra visszatérő kedvenc, amihez sokan már az első hűvös reggeleket is kötik (sőt szeptember elején, még jeges verziókat láttam). De miért is várnánk a kávézós verzióra, ha egy kis előkészülettel otthon is elkészíthetjük?

Én néhány éve kezdtem el saját pumpkin spice szirupot főzni, és azóta annyira hozzánk nőtt, hogy a családom is várja. Idén például a húgom kérdezte meg az első szeles, esős napon, hogy mikor készül már el az első adag. És tényleg, valahogy már hiányzott a hétvégi tejeskávémból az a kis plusz, amit ez a szirup tud hozzáadni.

A recept különlegessége, hogy nemcsak fűszerekkel éri el az igazi őszi ízvilágot, hanem valóban tartalmaz sütőtököt is. Ez adja a krémes, telt alapot, amit aztán a fűszerek tesznek igazán teljessé.

A legjobb benne, hogy nagyon egyszerű elkészíteni és pontosan tudod mi kerül bele (ez nem minden kávézós verzióról mondható el). Ha valamelyik fűszert jobban vagy épp kevésbé szereted, azt is az ízlésed szerint tudod variálni. Ráadásul a hűtőben hetekig eláll, így bármikor előkaphatod, ha egy kicsit felturbóznád a reggeli kávédat.

Számomra ez a szirup maga az ősz. Ha te is szeretnéd, hogy az otthoni kávéd olyan hangulatot árasszon, mint egy kávézó őszi különlegessége, próbáld ki ezt a receptet, aztán pedig írd meg nekem: legyen még ilyen?

Pumpkin spice szirup

Adag: 0.5 liter

Hozzávalók

  • 1 csésze cukor
  • 2 csésze víz
  • 1 csésze sült tökpüré megjegyzésekben kifejtem
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 tk vaníliaaroma

Elkészítés

  • A vizet és a cukrot összekeverjük és felforraljuk
  • Hozzákeverjük a tökpürét és közepes hőfokon rotyogtatjuk
  • Belekeverjük a fűszereket (ízlés szerint variálhatóak az arányok), vaníliáscukrot és vaníliaaromát és addig hagyjuk forrni, amíg egy kicsit sűrűsödik és sziruppá válik
  • Leszűrjük és üvegbe töltjük. Hűtőben 2 hétig biztosan eláll

Egyéb

A tökpüréhez egyszerűen egy nagyobb darabokra vágott sütőtököt 180 fokon 45 perc alatt puhára sütöttem, majd kihűlés után kikanalaztam a húsát. Akár bolti kész pürével (pl: babakaja) is jól működik a recept.

Ha tetszett, akkor oszd meg másokkal is a bejegyzést! Ha pedig elkészíted a leírásom alapján, akkor ne felejtsd el elküldeni nekem!

Keresés

Üdv a blogon, ahol egy tej-, tojás-, gluténérzékeny cukrászlány konyhai kalandjairól olvashatsz!

Kategóriák

Lehet, hogy ezek is tetszeni fognak: